замовити дзвінок
+38 (044) 358-48-00
замовити дзвінок
Starting a new project?
отримати консультацію
Читайте наш Telegram 👈
960
1

В Україні 7й день війна. Нас обстрілюють винищувачі та гради. Ми тримаємось та підтримуємо наші збройні сили як можемо. Тримаймося разом!

Ми вже тричі постили добірку робочих за нашою точкою зору курсів: з SEO-просування, копірайтингу та навчанню SMM. Звісно, не всі поради в нових умовах життя будуть актуальні, бо писали ми їх за нормальних обставин. Проте сподіваємось, щось корисне та підтримуюче ви знайдете.

Курси — типовий та ефективний старт для новачка. І спеціалісту-початківцю дуже хотілося б отримати від них очікуваний ефект за ті гроші, що він заплатив за навчання.

Наші поради є очевидними. Але чомусь про них часто не згадують при старті навчальної програми, а чекають магії, яка не відбувається.

Розповідаємо, як пройти курс навчання до кінця та не злитися в середині занять.


1. Рекомендації на етапі вибору програми навчання

Перший крок та загвоздка — знайти час на проходження програми. Потрібно заздалегідь продумати свій календар справ та виділити час на навчання.
Розпорядок дня чітко відпрацьований, а його доведеться змінити: або скоротити час на деякі справи, або загалом прибрати якусь активність.

Відразу визначте табу: сон, відпочинок, сім’я, фізактивність. Ці частини життя урізати не можна.
Що можна: серфінг в інтернеті, перегляд фільмів, або замість прочитання книги виберіть навчання.

Рекомендації до навчання

Рис. 1 – Уроки від Google тривають від 3 до 6 хвилин

Само собою час не з’явиться, його потрібно знайти. Чи уроки проходитимуть 2-3 рази на тиждень або навіть щодня. Навчання необхідно включити у своє життя, так сформується звичка. Подумайте, чи ви зможете виділити 1-2 години 2-7 днів на тиждень на курси протягом 2+ місяців?
Крім того, деякі школи передбачають відрахування за прогули занять. Готові до такого?


1.1 Ваша ціль і є ваша мотивація

Саме так. Ціль цілком конкретна і відчутна.
Навіщо ви хочете вивчитися на SEO-спеціаліста/вивчаєте німецьку/проходьте курси йога-інструкторів? Не для того, щоб стати SEO-фахівцем/знати ще одну мову/отримати нову спеціальність, а щоб:

  • мати роботу для того, щоб забезпечити свої потреби (оплата житла, харчування, госп. витрати) та хотілки (відпочинок, дозвілля);
  • потрапити в бажане середовище або профільну спільноту (приналежність до певного соцячівки);
  • отримати сертифікат — документ, що підтверджує вашу кваліфікацію;
  • підготуватися до професійного оцінювання (наприклад, скласти іспит Goethe або TestDaF і поїхати вчитися в Німеччину/Австрію/Швейцарію)).

Сертифікація Google Digital Workshop

Рис. 2 – Сертификат Google Digital Champions з інтернет-маркетингу

Фінальна точка є й вона зрозуміла:

  1. цілком конкретна мета (отримати роботу у сфері SEO, і для цього потрібно пройти навчання);
  2. ціль можна виміряти (вам потрібно знайти роботу до літа 2022, значить, навчання варто почати з січня);
  3. мета реально досягти (пройти навчання до кінця означає складання іспиту та отримання сертифіката);
  4. ціль для вас актуальна (немає потрібних знань — немає роботи — нема на що існувати);
  5. на досягнення мети потрібен час – 2-3+ місяці занять та практика в агентстві.

Візьміть та запишіть кроки, структуруйте свої навіщо. Питання навіщо з вами до кінця навчання. Коли виникне бажання все залишити, запитуйте себе, навіщо ви вписувалися в навчання, для якої мети, які бонуси та переваги дасть здійснення мети.


1.2 Де пройти курси: офлайн або онлайн

Мета ясна, другий крок — де проходити курси, тобто вибір місця навчання.
Під час пандемії коронавірусу переважна кількість курсів змістилася до онлайн. Навіть не так — тепер кожна школа, яка проводить офлайн-заняття, надає таку саму базу й онлайн.

Перевага офлайн-занять у суворій прив’язці до місця та часу. Т. зв. момент унікальності лише тут і зараз. І це чудова можливість познайомитися з класними людьми, які з більшою ймовірністю з тобою на одній хвилі, раз навчаються на ту ж спеціальність.
Онлайн-уроків — у зручності та варіативності вибору місця та часу проходження.

Як пройти навчання

Рис. 3 – Як виглядає онлайн-урок у Zoom

Вибір формату навчання — за вами.


1.3 Зміст курсів

Можна вибрати загальний курс (наприклад, SEO) або вузькопрофільний (лінкбілдер). Вибір залежить від ваших початкових знань:

  • навчайтеся з нуля основ;
  • при мінімальному розумінні основ заглиблюєтеся у вибрану сферу (лінкбілдинг, SEO-просування на Захід, аутричер).

Почати краще з мінімального — точно розуміти базу обраної сфери, ключові поняття і те, у чому доведеться працювати.

Програма курсу навчання

Рис. 4 – Програма курса з SEO

Часто студенти беруть загальний курс “інтернет-маркетинг” і далі дивляться, що вони розібралися краще: SMM, PPC, Email чи SEO. І потім вже проходять профільне навчання. Це затратно — доведеться купити 2 курси замість 1-го. Зате ви точно знатимете:

  • що вам цікаво та зрозуміло;
  • з чим ви впораєтеся самостійно під час навчання, виконуючи домашні завдання та при здачі тесту;
  • чи є в цьому напрямі особисто для вас перспектива (куди йде сфера і чи готові ви в неї заглиблюватись)).

З теорією розібралися.


1.4 Практичні заняття

Чим більше практики, тим більше ви зрозумієте про себе та свої можливості.

Практика це:

  • домашні завдання;
  • самостійні роботи;
  • проміжні тести оцінки знань.

Багато хто дійсно стоїть курси мають на увазі дуже багато часу на домашні завдання. Д/з може часом займати близько 3-5 годин. Курси, в яких немає домашнього завдання, швидше за все, не принесуть потрібний результат, тому що ви не практикуєтеся.

На деяких курсах навчання підготовка домашнього завдання передбачає роботу у команді. Наприклад, студентам пропонують спільно зробити презентацію проекту чи підготувати доповідь на тему.

Практика на курсах навчання

Рис. 5 – Практичні завдання на курсах

Діджитал — це практика. Плюс сфера цифрового маркетингу регулярно змінюється, і фахівці розвивають та адаптують свої напрацювання під вимоги пошукових систем та поведінку користувачів.


1.5 Репутація спікерів

Это информация об учителях. Здесь лучше смотреть их уровень экспертности – практический опыт работы, чем занимались до курсов, и какие есть наработки (возможно, они ведут свой экспертный канал на ютуб, блог в Телеграм).

Ідемо в соцмережі та пошук. На сторінку спікера, його сайт, у ютуб. Дивимося відео, читаємо інтерв’ю та пости. Робимо висновки.

Викладачі курсу SEO

Рис. 6 – Професійні здобутки викладача

Тепер повна картина того, чим належить займатися, склалася. Вибираємо той курс, що сподобався, оплачуємо його й приступаємо.


1.6 Відгуки студентів

Відгуки реальних людей.
Де їх брати? Фейсбук, Інстаграм, пошук Google і Google мій бізнес, сайти курсів.

Відгуки у каруселі

Рис. 7 – Відгуки студентів в Інстаграм

Сьогодні кожна школа має аккаунт у соцмережах. У закріплених хайлайтс під шапкою профіля або в постах в Інстаграм відмітками профілю студенти часто залишають коментарі та відгуки.

Звичайно, негатив у хайлайтсі ви не знайдете (ну дуже навряд чи). Але. Існують хештеги школи, курсів, і т. д.. За ними й шукайте.


2. Поради у процесі навчання

З особистого досвіду виділила 9 рекомендацій, які допоможуть процес навчання перетворити на рутину, а не на каторгу.


2.1 Дисципліна під час навчання

Режим йде першим пунктом у програмі навчання.

Офлайн курси мають строго регламентований час відвідування, прогуляти заняття виявиться складніше. А курси онлайн навчання часто проводяться у записі — лекції записуються заздалегідь й студентам у певний час адміністратор відкриває урок й дає до нього доступ протягом якогось часу (тиждень, час до завершення курсу, або ще місяць згодом).

Курси офлайн прогуляти важче, там запису уроку немає і що пропустив, то й не встиг засвоїти, якщо не ознайомився із темою самостійно.
Пропущені заняття накопичуються і накривають хмарою незнання та невідпрацьованої практики. Тому, якщо обрана школа передбачає індиви, візьміть урок, поповніть знання.

Наприклад, під час проходження німецької на рівні А1 мої заняття були офлайн у фізичному класі, і я не прогуляла жодного уроку. Наступні 3 рівня навчання проходило онлайн і прогулів зібралося більше 15ти, тому що у кожного уроку був запис і його можна було переглянути після, і навіть завантажити.

Порада: намагайтеся не пропускати заняття без поважної причини, тому що погана/хороша погода, лінь і т. п. вам не допоможуть. У вас накопичиться матеріал, який необхідно засвоїти. А з великим обсягом зробити це буде ще складніше.


2.2 Конспект лекцій

Конспект передбачає або матеріали, що видаються на курсі (зошити, підручники, методички, планери та ін.), або самостійні записи.

Тетради по обучению

Рис. 8 – Печатні матеріали для виконання д/з

У пам’яті всі 50 годин лекцій не збережуться. Мозку потрібні підказки.
А коли записуєш, інформація запам’ятовується краще і до написаного можна звернутися. Тому робіть конспекти, записи, чек-листи, гайди, інфографіку, — з чим вам звичніше працювати і який вид краще засвоюється.

Порада: заведіть блокнот, ведіть нотатки у телефоні або ноуті, куди можете записувати основні тези. Але не перестарайтеся з цим, щоб не втратити суть лекції під час запису конспекту.


2.3 Спілкування між студентами

Онлайн-освіта передбачає чат спілкування учнів. Тут можна запитати, отримати консультацію від колег з навчання, поділитися лайфхаками.

Чаты на курсах

Рис. 9 – Чати з викладачами та студентами

Студенти опиняються в одному колі, де кожен може отримати підтримку (за ідеєю чат створюється саме для цього).
Наприклад, у мене був чат у Вайбер і потім у Телеграм. При цьому кожному викладачеві ми могли написати в особтсьі повідомлення та отримати відповідь.


2.4 Фідбек викладачів

Чи відповідають на ваші запитання лектори і в якому обсязі: відмахуються чи дають слушну конкретику. Відповідають на уроці онлайн чи чаті.

Чат с преподавателем

Рис. 10 – Спілкування з викладачем в особистому листуванні (всі помилки та д/з розбиралися на уроках онлайн у живому спілкуванні)

Ви прийшли на навчання для того, щоб розібратися в матеріалі, спромогтися застосувати знання насправді на практиці та по завершенню курсів вийти джуном.

Варіанты тарифів навчання

Рис. 11 – Тариф зі зворотним зв’язком викладача та без

Уважно дивіться, який курс купуєте, тому що в деяких зворотний зв’язок від викладача взагалі не передбачається. Грубо кажучи, заплатили менше – будьте готові, що виконання вашого завдання викладач не прокоментує, або не відповість повною мірою на запитання, що цікавить.


2.5 Домашні завдання

На що слід дивитися:

  • скільки часу приділяється перевірці д/з;
  • як відбувається перевірка – чи кожного студента запитують;
  • чи передбачені тести в кінці кожної теми та розділу;
  • як часто видаються додаткові завдання студентам.

Защита домашних сочинений

Рис. 12 – Виконання та захист домашніх завдань на уроці

Звертайте увагу, чи задають студенти додаткові запитання, чи всім дають висловитись, чи розуміються спірні ситуації.

Порада: Робіть домашні завдання якісно, вони допомагають практично освоїти матеріал. Також д/з може перевірити викладач, та за необхідності направити вас у потрібну сторону. Без них ви не зрозумієте, чи освоїли тему.
PS. На лекції завжди все зрозуміло, а коли підходить час у хатці – тут і виникають питання, і це добре.


2.6. Самостійне додаткове навчання

Крім курсів переглядайте новинні сайти, відео на ютуб, пабліки, телеграм-канали за своїм напрямком. Зазвичай там діляться новинами, проблемами та вирішення питань.

Дополнительные курсы обучения

Рис. 13 – Самостійне навчання на курсах безкоштовного навчання Google

Фільми, серіали, зустрічі, — все буде працювати в плюс до знань.


2.7 Винагорода за проходження рівня

Все вірно. Пройшли курс до кінця — купіть собі подарунок за старанність. Чи не знецінюйте свої зусилля. Заякорьте подію, адже ви — молодець!

Наприклад, після завершення курсу німецької В2 я злітала до Берліна, де і місто відвідала, і практику спілкування отримала.


2.8 Соціальна відповідальність

Сьогодні мегаактуальна тема. Так, комусь цей варіант не підійде. А для когось виявиться мотиватором.

Що таке соціальна відповідальність?

Оголосіть про свою мету публічно у соцмережах (Інстаграм, Фейсбук, ЛінкедІн). Таким чином ви кидаєте собі виклик і потрапляєте в челендж для досягнення мети.

Социальная ответственность обучения

Рис. 14 – Висвітлення прогресу у навчанні

Звісно, й у разі можна зійти з дистанції. І написати розгорнутий пост, чому ви відмовляєтесь від мети.


2.9 Помилки – це нормально

Якщо навчання вас гнітить, не дається в жодну, або ви зрозуміли, що вибраний курс — взагалі не ваше, і ви не хотіли б пов’язати своє життя з дисципліною, завершіть навчання достроково.

Ви інвестували свій час. Прикро, але так є.
Поцікавтеся у куратора, чи можлива компенсація за не пройдені уроки. Можливо, вас перенаправлять на інший курс, покладуть гроші на депозит або повернуть оплату.

Возврат средств за несостоявшийся урок

Рис. 15 – Повернення коштів за урок, що не відбувся

Наприклад, за уроки, що не відбулися (скасування уроку з різних причин) у моїй школі навчання передбачалося повернення.


3. Що робити після навчання

Підсумковий тест зданий, нарешті можна відпочити, а потім розпочати пошук роботи. Фінальні рекомендації щодо завершення навчання.

Оцініть результат

Подивіться, чи ви наблизилися до досягнення поставленої спочатку мети?

  • что получилось;
  • що не вийшло;
  • які причини завадили реалізувати ціль.

Подумайте, чи можливо пофіксити те, що не вдалося здійснити.

Повторюйте пройдене

Після проходження курсу відпочиньте. А потім періодично повертайтеся до уроків і переслухуйте лекції, щоб закріпити основні матеріали.

Якщо це мовні курси — пошукайте спікінг-клаби у місті або в онлайні, дивіться фільми із субтитрами, шукайте книги, адаптовані під свій рівень.
Якщо навчання у сфері маркетингу — слухайте конференції та вебінари, ходіть на мітапи у місті (календар заходів є на dou.ua).

Треба не закидати, а наскільки можна практикувати те, чого навчилися.
Без практики та застосування знань все буде поступово забуватись і отримані знання підуть у нікуди. Ви за це платили своїм часом та грошима?

Підтримуйте знання!


ШІ графіка

Сервіси на основі ШІ для обробки графічного контенту

банер сервіси ші

Сервіси для створення текстового контенту на основі ШІ

Безкоштовні сервіси для маркетингу

Підпишіться на наші оновлення
Більше корисних статей та мануалів ще попереду. Будьте в курсі

Ви вже підписані на нашу розсилку!

Підтвердіть свій email для завершення підписки.

Замовити
просування
Більше корисних статей та мануалів ще попереду. Будьте в курсі

Дякуємо! Скоро з вами зв'яжеться наш менеджер.