замовити дзвінок
+38 (044) 358-48-00
замовити дзвінок
Starting a new project?
отримати консультацію
Читайте наш Telegram 👈
SEO - пошукове просування
727
2

Запитайте в будь-якого розробника сайтів, яка CMS найпопулярніша в світі. Відповідь завжди буде одна: Wordpress. Давайте спробуємо розібратися, що такого привабливого в цій платформі, чому вона так полюбилася WEB-майстрам, але при цьому користується не кращим авторитетом серед професійних розробників.

Зараз ми розглянемо створення та просування сайтів на Wordpress, детально розберемо ключові елементи, визначимо плюси й мінуси кожного, а потім підіб'ємо підсумки. Готові? Тоді почнемо!


1. Базові особливості WordPress

WordPress – це безкоштовна CMS.

Круто? Так, безумовно. На відміну від того ж Бітрікс, ліцензія якого коштує близько 200$, вордпресс можна використовувати абсолютно безкоштовно. Це створює сприятливі умови для появи й розвитку нових та перспективних ресурсів, проте….

З іншого боку, безкоштовність системи призводить до того, що на ній утворюється велика кількість сайтів низької якості. Це створює репутацію широковикористованої платформи, хоча ніяк і не впливає на якість самої CMS.

  • У WordPress відкритий вихідний код.

Це ще крутіше. Тут навіть недоліків немає. Відкритий вихідний код – це можливість для будь-якого розумного розробника відкрити нутрощі сайту та змінити його, відповідно до своїх вимог.

Проте, це є серйозним недоліком, особливо для недосвідчених розробників. Відкритий вихідний код передбачає величезну кількість рішень однієї і тієї ж проблеми, в котрих легко заплутатися та перестати взагалі розуміти, що далі робити.

  • У WordPress є плагіни.

Теж величезний плюс. Більше 44 000 різноманітних доповнень в тій чи іншій мірі розширюють можливості WEB-майстрів з розробки та просування сайту. Деякі плагіни повністю перетворюють сайт, інші вносять лише незначні зміни. WooCommerce, наприклад, дозволяє створити повноцінний інтернет-магазин, а який-небудь Disable Emojis видаляє з вашого сайту всього один рядок коду.

І знову ми стикаємося зі зворотною стороною медалі. Через велику кількість доповнень деякі WEB-майсти намагаються заткнути відповідним плагіном будь-яку дірку в своєму сайті замість того, щоб повноцінно вирішити проблему. Якщо зловживати цим, ви ризикуєте перенавантажити свій сайт купою інструментів, що не будуть працювати, знижуючи при цьому продуктивність ресурсу.

Думаємо, не варто нагадувати, як це вплине на SEO-просування.

  • Відсутність техпідтримки.

Ось тут вже пішли серйозні мінуси. Якщо в вас щось не працює і так далі – допомогу ви можете отримати тільки на тематичних форумах. Цим недоліком доводиться розплачуватися за вільний доступ до системи.

З основними характеристиками системи розібралися, розглянемо безпосередньо SEO-інструментарій.


2. Функції WordPress для SEO-просування

Особливість даної CMS в тому, що вона спочатку розроблялася так, щоб створити оптимальні умови для просування сайтів в ПС (пошукових системах). Як мінімум, сайти на вордпресс відмінно індексуються краулером (пошуковими роботами або павуками). Але давайте про все по-порядку.

Розглянемо ситуацію, коли вам потрібно створити сайт з нуля. Все починається з вибору теми. Не всі вони підходять для просування. Існують так звані SEO-теми, що:

  • мають верстку, що відповідає стандартам HTML 5 та CSS 3;
  • містить правильно розставлені заголовки Н1-Н6;
  • недостатньо об’ємні, щоб уповільнити завантаження сайту (він повинен завантажуватися не довше 3-х секунд);
  • мають можливість створення сайтів з різними мовними версіями;
  • сумісні з WooCommerce (необов’язкова умова, необхідна при створенні інтернет-магазину).

Етап вибору домену, хостингу та створення сайту ми пропустимо та перейдемо безпосередньо до налаштування ресурсу для просування в пошуковій видачі.

Починаємо з того, що відкриваємо свій сайт для індексування пошуковими системами. Відповідну галочку потрібно поставити в «Налаштуваннях приватності» адмінки (адмінпанелі), щоб павук не обходив ваш сайт стороною.

Не відходячи далеко, в «Налаштуваннях постійних посилань» налаштовуємо ЛРУ (людинозрозумілий URL), що так люблять пошукові системи. Та й візуально для користувача це виглядатиме привабливіше, ніж просто набір символів.

Переходимо до sitemap.xml (файл, що показує краулеру, які сторінки сайту включати до індексу). Карту сайту можна або прописати вручну й розмістити в кореневій папці сайту, або скористатися плагіном Google XML Sitemaps, що автоматично згенерує потрібний файл. Але ми зробимо ще простіше.

Інструментів для просування в базовій комплектації вордпресс, по суті, практично немає. Всі проблеми тут вирішуються або вручну, або (найчастіше) за допомогою плагінів. Звикайте до того, що будь-яке питання з обмеженістю функціоналу вирішується доповненнями. Це одна з найбільш типових речей для вордпресс.

Благо, плагіни для SEO-просування збирати вручну не доведеться, адже існує Yoast SEO (5 млн. Активних завантажень). Це пак інструментів, що дозволяє:

  • Налаштовувати посилання.

WordPress, при формуванні посилань на сторінки сайту, додає дату їх створення. Зрозуміло, ПС це не подобається, тому що посилання стають складнішими для читання. Плагін дозволяє налаштувати постійні посилання й усунути з них все зайве.

  • Налаштовувати мета-теги.

Вам не доведеться прописувати title, description та все інше, вчити HTML і так далі. В меню плагіна реалізована можливість зручного налаштування заголовка, опису і т.д.

  • Оптимізувати сторінки для соціальних мереж.

За допомогою плагіна ви можете налаштувати зовнішній вигляд повідомлень в соц. мережах, які містять посилання на сторінки вашого сайту.

  • Додавати та налаштовувати хлібні крихти.

Тут, ми думаємо, й пояснювати нічого не потрібно. Можливість з будь-якої сторінки потрапити в розділ або на головну для користувача реалізується в пару кліків.

Всі функції даного плагіна можна перераховувати до безкінечності. Якщо робити резюме: Yoast SEO пропонує повний набір інструментів, необхідних для SEO просування сайту на WordPress.

Якщо розбирати інші плагіни, то читання цієї статті забере у вас не одну годину, тому давайте закінчимо з розглядом функцій та переваг і пройдемося по недолікам.


3. Мінуси розробки та просування сайту на WordPress

  • Плагіни.

Це скоріше порада, ніж опис недоліку. Не використовуйте занадто багато плагінів. Тільки найнеобхідніші! Справа в тому, що доповнення для вордпресс може написати будь-який бажаючий та часом зустрічаються такі плагіни, що проблем створюють більше, ніж вирішують.

  • Безпека.

Точніше, її відсутність. Завдяки відкритому коду будь-який PHP-програміст може зламати сайт на WordPress. Але відбувається це вкрай рідко, так як злам ресурсів на вордпресс найчастіше недоцільний.

  • Навантаження на сервер.

Спірний недолік, що автоматично усувається, якщо ви маєте гроші на те, щоб сплатити за нормальний хостинг. Але, відверто кажучи, сайт на будь-якій CMS буде погано працювати, якщо він розташований на ненадійному сервері.

  • Автоматична генерація дублів сторінок.

Насправді від цієї проблеми страждає будь-яка CMS. Той же bitrix, наприклад, створює дзеркала в не меншій кількості, ніж вордпресс, при тому, що є платним. Вирішується ця проблема звичайним перенаправленням.

  • Неможливість створення копії сайту.

Якщо вам потрібно перенести сайт або створити його резервну копію для можливого відновлення сайту при втраті даних, у вас не вийде цього зробити… не поставивши спеціальний плагін.

Як вже говорилося вище – будь-яка проблема вордпресс вирішується відповідним доповненням. Не можна створювати інтернет-магазин – тримайте WooCommerce, неможливо прописати мета-теги … Ну, ви зрозуміли.

В цілому, більше сюди додати нічого, на WordPress знайде необхідні інструменти як повний новачок, так і досвідчений професіонал. Якщо врахувати той факт, що система спочатку розрахована на SEO-просування та відмінно сприймається ПС, можна зробити висновок, що вордпресс – один з кращих варіантів для пошукової оптимізації сайту.

У нас на цьому все. Всім працюючих сайтів та топових позицій!

Обчислювані показники GA4

Обчислювані показники в Google Analytics 4

Google Trends baner

Google Trends: інструкція з використання

Google Analytics 4 courses banner

Курси з Google Analytics 4

Підпишіться на наші оновлення
Більше корисних статей та мануалів ще попереду. Будьте в курсі

Ви вже підписані на нашу розсилку!

Підтвердіть свій email для завершення підписки.

Замовити
просування
Більше корисних статей та мануалів ще попереду. Будьте в курсі

Дякуємо! Скоро з вами зв'яжеться наш менеджер.