замовити дзвінок
+38 (044) 358-48-00
замовити дзвінок
Starting a new project?
отримати консультацію
Читайте наш Telegram 👈
1353
3

Крадіжка контенту – явище не нове й присутне воно з моменту появи перших доменів в інтернеті. Нерідко заходячи в пошук бачиш, що сайти з першої сторінки копіюють інформацію один одного.

Небажання креативити, думати самостійно, некомпетентність – ці чинники й призводять до крадіжок тексту. Але якщо з рерайтом та копірайтом ми звикли жити, то 100%-ий плагіат чужого тексту все ще викликає подив та змушує нервувати авторів. Що ж робити з просто скопійованим текстом, розміщеним на чужому сайті?

Практика захисту авторського права існує не тільки в реальному житті, але й в Інтернеті. Тому далі розповімо, як подати скаргу на плагіат в Google, якщо знайшли свій текст на іншому ресурсі.


1. Як Google бореться з плагіатом?

На території США діє закон про авторське право в цифрову епоху. Ще його називають просто DMCA. Він регулює копіювання та розповсюдження інформації в цифровому світі.

Незважаючи на те, що гугловський пошук цінує унікальний та корисний контент, критерії ранжування абсолютно ніяк не захищають власників сайту від крадіжок контенту. Тоді й треба подавати скаргу, тому що пошуковик це питання не вирішить.
Далі покажу сам процес.


2. Подача скарги DMCA

1. Почати потрібно з відвідання сторінки Видалення вмісту. Компанія працює тільки з чіткими, аргументованими запитами, так що варто підготуватися. Це скоротить час на обробку заявки. Під одну причину – одна заявка.

DMCA жалоба категории объекта

Рис. 1 – Категорії, до яких повинен відноситися об’єкт авторського права

2. Потрібно вибрати категорію, тобто сервіс з видачі, з якого ви хочете видалити плагіат. Якщо потрібно видалити свою статтю з пошуку, вибираємо відповідну групу – Google Пошук. Якщо це не сервіс Google, то видаляться тільки посилання на ці сторінки з бази, але сам контент не заблокують.

Жалоба DMCA из поиска

Рис. 2 – Плагіат не можна видалити на самому сайті, тільки з пошукової видачі

3. Далі вибираємо основу для видалення контенту. У нашому випадку це проблема, пов’язана з інтелектуальною власністю. Ці відомості допоможуть правильно класифікувати скаргу, розглядати заявку відповідно зазначеної категорії й збирати коректну статистику.

Подача DMCA жалобы

Рис. 3 – Підстави для видалення

4. Вибираємо конкретну причину видалення. Якщо у вас сплагіатили статтю, то вибираємо пункт Порушення авторських прав. Якщо ж контент на сайті захищен від копіювання, але його все одно вкрали, то натискаємо пункт Обхід засобів захисту.

5. За правилами заповнення запиту потрібно коротко й послідовно викласти проблему . Чим зрозуміліше суть проблеми, тим більше буде шансів на вирішення конфлікту на вашу користь.

DMCA жалоба заполнение заявки

Рис. 4 – Правила заповнення заявки

6. При створенні запиту перекидає на форму заповнення даних. Там доведеться вказати й підтвердити такі дані:

  • особисті дані (ім’я, прізвище, компанія, власник/представник, пошта, країна);
  • інформація про об’єкт авторського права з зазначенням скопійованого фрагмента. Всього можна вказати інформацію про 10 об’єктів в межах одного запиту (для кожного окрема група);
  • url оригіналу для ознайомлення;
  • url плагіату;
  • підтвердження точності наданих даних, вказівка, що ви не ініціатор спору, згода на розміщення даних на сайті Lumen;
  • дата та підпис.

Якщо вкажете неповні відомості, то в майбутньому вас можуть попросити надати додаткові дані.

DMCA жалоба нарушение авторских прав

Рис. 5 – Форма для заповнення даних про порушення авторських прав

Це й весь процес подачі скарги DMCA. За часом займе хвилин 10, а ось відповідь доведеться почекати (2-4 тижні в середньому). Запит з приводу крадіжки кейсу з email-маркетингу розглядали 28 днів.

Спойлер: запит задовольнили.


3. Що відбувається після відправки скарги?

Всі юридичні заявки розміщуються на сайті Lumen – там можна відстежити свою заявку щодо порушення авторських прав та дізнатися причини видалення цифрового контенту.

Якщо бачите, що на ресурсі є посилання на ваш сайт, значить проти вас подана скарга. Для перевірки можна ввести адресу домену, й база виведе всі зареєстровані звернення.

DMCA жалоба Lumen Database

Рис. 6 – Інформація в Lumen Database

Після подачі заявки на видалення плагіату просто чекаємо й не вносимо ніяких змін в оригінальний текст. Переконайтеся ще, що ваш текст створений або викладений раніше, ніж був скопійований іншим сайтом. За статусом розгляду заявок можна стежити з Панелі видалення матеріалів – Веб Пошук.

DMCA нарушение авторских прав

Рис. 7 – Мої звернення щодо порушення авторських прав

Якщо запит задовольнили, то зазначені url випадуть з пошуку, а користувачі побачать таке повідомлення:

DMCA Уведомление об удаленных ссылках

Рис. 8 – Повідомлення про видалені посилання через порушення авторських прав

Сторінка, на яку поскаржилися, після закриття випаде з індексу, але на її ранжування це ніяк не вплине. Під фільтри весь сайт може потрапити тільки в разі множинних скарг на різні сторінки одного веб-сайту.


Висновок

Нічого складного в тому, щоб подати скаргу на плагіат, немає. Знайти дублі можна й вручну через пошук, й через сервіс антиплагіату.
Але далі обов’язково потрібно відстоювати свої права. Витратьте 10-15 хвилин, заповніть форму на видалення та почекайте своєї черги.

Якщо все правильно вказали, то без проблем виграєте суперечку. Хай щастить!

ШІ графіка

Сервіси на основі ШІ для обробки графічного контенту

банер сервіси ші

Сервіси для створення текстового контенту на основі ШІ

Безкоштовні сервіси для маркетингу

Підпишіться на наші оновлення
Більше корисних статей та мануалів ще попереду. Будьте в курсі

Ви вже підписані на нашу розсилку!

Підтвердіть свій email для завершення підписки.

Замовити
просування
Більше корисних статей та мануалів ще попереду. Будьте в курсі

Дякуємо! Скоро з вами зв'яжеться наш менеджер.